2011. január 8., szombat

Kulka : Akarod vagy nem

Igen, akarom !

Ma este Kulka János lemezbemutató koncertjén voltam. A tavasszal megjelent új lemezét ugyan nem nagyon kell már bemutatni, hiszem a megjelenéskor megvettem, mert nagyon szeretem Kulkát. Megvan az előző lemeze is, no meg az örök szerelem, a Férfi és nő. Ez utóbbit két éve karácsonykor volt is szerencsém élőben látni. Akkor is teljesen elvarázsolt a zene és az előadás. A CD-t rongyosra hallgattam :-) No meg Málna cicám is nagy rajongója, amikor tüzelt, Kulka hangjára szabályos szerelmi áriát énekelt neki. Most is itt ül mellettem és szájtátva figyeli a hangszórókat :-D

Amikor egy hete hívtak erre a koncertre, kicsit vívódtam, hisz fáradt vagyok, Vaci is beteg, van elég bajom, de nem tudtam nemet mondani. Egy csodálatos estém volt, még mindig teljesen a hatása alatt vagyok.

Kicsit féltem, mert a lemez nagyon jó, bár alapvetően szomorú, de kíváncsi is voltam, vajon milyen élőben. Csodálatos ! Nagyon jók a dalok, a szövegek, eszméletlen hangja van és lenyűgöző előadó. Na, meg mint pasi se semmi :-)


(Régi szeretők dala)

A majd kétórás előadás teljes transzban hallgattam, élveztem a zenét, a férfit, a művészt! Valahol bent a szívemben is megszólalt a zene. Amikor az egyik kedvencemet, Cohen Hallelujáját énekelte eszembe jutott a X-faktor, meg az, hogy mekkora különbség van egy jó hang meg egy művész között. Egy jó hangot hallgat az ember mosás, főzés vagy olvasás közben, de Kulka előadása közben egyszerűen nem tud más csinálni, mint mint a szemével, fülével és szívével figyel, befogad, átengedi magát a csodának !


(Leonard Cohen : Halleluja)

Nem is tudom, mikor szerettem ennyire meg, de egyszer csak nem tudtam nem odafigyelni rá. Nem véletlen, hogy szép lassan, észrevétlen egyszer csak az ország legjobb színészei közé került. Láttam a III. Richárdban is meg a Hat hét hat táncban, kedvenc filmem tőle az Utolsó blues és azóta is vadászom a jegyeket azokra az előadásokra, amelyekben játszik.

De visszatérve a koncertre meg a CD-re. A dalválogatás nagyon tetszik, sok mindent elárul Kulka gondolkodásáról, életfelfogásáról, ami miatt még inkább szeretem. A mai világban különösen nagy bátorság néhány szám felvétele a CD-re, de nem lehet mást tenni ! Egy kritikában olvastam, azt hiszem, ennél jobban nem lehet megfogalmazni : "Minden dalban fény ragyog. Még a néma szerelem, a sárgacsillagos sors, az ördögi kacaj, a másság himnusza mögött is. Talán még a vesztesek dalában is."


(Gerendás Péter - Bródy János : Százéves pályaudvar)

Örülök, hogy ismét élvezhettem a művészet csodáját, hogy 2 órára elfeledhettem a mindennapok nyűgét, és egyszerűen csak lebeghettem a zenén. Hú, de giccses lett ez a befejezés, pedig tényleg így volt ! :-D

Köszönöm művész úr !


(Cseh Tamás : Fehér babák)

4 megjegyzés:

 1. Irígykedem! Sajnálom, hogy nem tudtam a lehetőségről, de a CD hanganyagát ismerem és tudom, hogy fantasztikus élmény lehetett!:-)

  VálaszTörlés
 2. Én is csak beugrottam egy felszabadult jegyre, de nagyon örülök, hogy így történt :-))

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm.
  Én is nagyon szeretem Kulka Jánost. A Halleluja különösen nagy élmény volt.
  És nagyon szeretem a macskákat is :)

  VálaszTörlés
 4. Örülök, hogy tetszett :-)

  És a macskák is csodálatos lények !

  VálaszTörlés