PitaPata Cat tickers PitaPata Cat tickers PitaPata Cat tickers

2010. december 31., péntek

Egyszerűen imádom



Gogol Bordello - Sun is on my side

What was here now is gone
Up and down like everyone
Walk the earth in lonesome cry
But when the sun comes up
When the sun comes up
It will be on your side
It will be on your side

To the song of wheels
All demons die
Rays of joy they multiply
Harmony you will be my bride
But when the sun comes up
I'll let out last breath
And slumber softly
Into the death

My half breed odyssey
Your orphan prophecy
Our destiny we will not hide
When the sun comes up
When the sun comes up
It will be on your side
It will be on our side

When the sun comes up
I'll let out last breath
And I'll slumber softly
Into the death

"Az egyik legfurább, egyben az egyik legfigyelemreméltóbb új társaság a kortárs zenei porondon. A zenéjében a cigányzene, a punk és a brechti kabaré elemeit keverő zenekar vezetője, Eugene Hütz kalandos úton jutott el a zenekar későbbi szülőhelyére, New Yorkba. Az énekest 1986-ban, a csernobili katasztrófa után evakuálták otthonából Nyugat-Ukrajnába, melyet aztán elhagyott és Lengyelország, Magyarország, Ausztria és Olaszország érintésével jutott el 1993-ban az amerikai metropoliszba. Hütz New Yorkban emigráns orosz és ukrán valamint helyi muzsikusokkal alakította meg zenekarát, mely kezdetben „sima” orosz roma esküvői muzsikát játszott. A Gogol Bordello aztán néhány tagcsere – melynek során két izraeli muzsikus került a bandába - és a New York-i underground színtér megtermékenyítő ereje hatására „keveredett el” mai izgalmasan sokszínű stílusáig. A zenekar debütáló albumát, a 2002-es Voi-La Intruder című lemezt – melyet a Nick Cave and The Bad Seeds dobosa, Jim Sclavunos producerelt – összesen négy stúdióalbum követett – a legutóbbi tavaly Gypsy Punks Underdog World Strike címmel.

A színházszerű előadásaikról/koncertjeikről híresültek el, a hangzásuk legnagyobb részét a cigányzene inspirálta. A szintetizátort, hegedűt, és (néhány albumukon) szaxofont keverték a punkkal és a dubbal.

Eugene Hütz meg van róla győződve, hogy Bartók punk volt." (Wikipédia)

2010. december 28., kedd

Szívem vagy az eszem

Két órája beszéltem egy kedves macskamentő barátnőmmel és azóta teljesen magam alatt vagyok. Egy hirdetés alapján 5000 ft-ért megvett egy törzskönyves skót lógófülű kislányt. A cicát tenyésztésre adták el neki, hogy milyen tipusos, jó macska. Neki persze esze ágában sincs szaporítani, gondolta, ivartalanítás után keres neki egy jó gazdát, mint annyi más cicának talált már.
Kiderült, hogy szegény cicus súlyosan mozgássérült, mert a magát bejegyzett tenyésztőnek - tényleg, regisztrálva van a MMOE-nál, ők is állították ki a törzskönyvet - tartó valaki lógófülűt pároztatott lógófülűvel, sőt több visszafedeztetés is látható a törzskönyvben:-((( Mit számít ez egy magyar macskaegyesületnek, mit számít, hogy az ilyen pároztatásokból nyomorék utódok jönnek létre, ráadásul még az EU törvényei is tiltják!
De erről mit tehet szegény cica, akinek több farok- és gerinc csigolyája össze van nőve és deformáltak a lábai is. Ráadásul szörcsög, beteg is és a körmei életükben nem láttak ollót, vissza voltak görbülve a talpacskájába.
Most megpróbálják helyre hozni, és ami gyógyítható, azt remélem, sikerrel meggyógyítják.
Nagyon fáj érte a szívem, mert a barátnőm elmondása szerint a cica egy tömény mosolygombóc. Olyan szívesen befogadnám, mert Málnus óta beleszerettem ebbe a fajtába! De most nem tehetem, hisz itt van Vacika betegsége, az is épp eléggé leköt mind érzelmileg, mind anyagilag. Talán, ha sikerül beállítani Vaci diétáját ...
Szóval jár az agyam, veszekszik a szívemmel. Komoly döntés ...

2010. december 27., hétfő

Karácsony után

Elmúlt ez a karácsony is. Jobban sikerült, mint vártam.

A 24-ét az állatorvosnál kezdtük, megjött a laborlelet, amiből egyértelműen kiderült, Vacikának veseelégtelensége van. Tulajdonképpen nem nagyon lepett meg, már ősszel, amikor megvakult mondták a dokik, hogy ez lesz a következő lépés. Csak azt nem hittem, hogy ilyen hamar, heszen szeptember végén még tökéletes volt a vérképe :-(( Az ünnepekre kapott tartós hatású szurit, engem meg felszereltek mindenféle gyógytáppal meg gyógyszerekkel, amiket be kellett neki adnom. Hála az égnek a kezelések hatására elkezdett enni !! Ma délután kell visszamennünk, akkor valószínűleg csinálnak még neki egy hasi UH-t és az alapján megkezdődhet a kezelése.

Tudom, hogy ez nem gyógyítható, megfelelő diétával és gyógyszerekkel egy darabig szinten tartható, de az biztos, hogy meg van számlálva az együtt töltött időnk :-(

Hulla fáradtan és idegileg is kikészülve álltam neki az ünnepi készülődésnek. Mint egy robot sütöttem és főztem, díszítettem a fát, mert Szenteste jöttek a testvéremék. Nagyon jó időt futottam, szinte minden elkészült, csak én álltam ott izzadtan mire megjöttek. Szerencsére a sógornőm átvette a maradék feladatokat így gyorsan rendbe szedhettem magam és irány a fa!
Az idén nagyon jól sikerültek az ajándékok, mindenki nagyon örült - és tényleg ! látszott az öröm, azonnal az ajándékokkal kezdtek foglalkozni.
A vacsora - pulykanyak leves, aszalt szilvával töltött karaj krumplipürével és sült almával - jó volt. Jót nevettem, mert az unokaöcsém és unokahúgom tele hassal ott szemeztek még egy szelet hússal, de végül bevallották, már nem fér be. Szegény unokaöcsém bánatosan üldögélt a kedvenc duplacsokis muffinja felett, hogy képtelen enni belőle :-D Csomagoltam neki, azért éjszaka otthon biztos elfogyott !

Nagyon kellemes, minden manírtól mentes estét töltöttünk együtt és azt beszéltük az öccsel, hogy 30 év múlva remélhetőleg a gyerekek is így üldögélnek majd a családjukkal.

25-én csak pihentem, olvastam, tévéztem és hosszas telefonbeszélgetéseket folytattam a vidékem élő barátaimmal. Vacika megszerezte azt az örömet, hogy jött, és kérte a kaját :-))

Kíváncsi voltam, Málnus hogy fogadja a karácsonyfát, hiszen ez az első karácsonya nálam. Garantáltan macskabiztos fám van, műfenyő 3 ponton kikötve és törhetetlen díszek, így álltam a roham elé, de nem. Amikor bevittem a szobába megszagolta, és annyi ...

Tegnap itt voltak késői ebédre a barátnőmék a 3 1/2 éves Zsófival együtt. A kiskisasszony pont tegnap délben nem volt hajlandó aludni - pedig pont ezért tettük kora délutánra az ebédet - így kicsit nyűgösebb volt, mint szokott lenni. De nagyon jól elszórakoztunk a szórakoztatásával :-))))
A legjobban a Zsófi féle bújócska tetszik. Még azt hiszi, ha ő nem lát, akkor őt sem látják, ráadásul a beszédet még nem azonosítja a testtel. Így elbújik, de közben folyamatosan dumál :-DDD
Persze jó hangosan keressük szerte a lakásban, direkt nem ott, ahol van :-)

Este aztán elmerengtem a karácsonyaimon. Az első emlékem még olyan 4-5 éves koromból van, még élt édesanyám. Szépen feldíszítettük fát - az mindig közös munka volt, a tetejét apu, a közepét anyu az alját meg én csináltam. Aztán leültettek a fa mellett álló fotelbe Foxi-Maxit nézni. Közben hallottam, ahogy anyám meg apám a konyhában szöszmötölnek, készítik a vacsorát. A Foxi-Maxi végén lenéztem magam mellé és tele volt a fa alja ajándékkal :-O El nem tudtam képzelni, hogy került oda! Évtizedekkel később mesélte el apu, hogy anyu a két szoba közti átjárón keresztül, négykézláb hordta be a fa alá a sok játékot, és én úgy belemerültem a rajzfilmbe, hogy semmit nem vettem észre. Szép teljesítmény volt, mert akkor kaptam egy olyan nagy macit, mint én magam ! :-)))

Aztán az a karácsony is eszembe jutott, amikor a csillagszórótól meggyulladt a fa és apu első keze ügyébe eső folyadékkal oltotta el, ami az épp felbontott pezsgő volt :-D

Meg 1982, az első karácsony, amikor már mindketten kerestünk az öcsémmel. Kitaláltuk, hogy apunak veszünk egy kvarcórát, de nem olyan gagyi digitálist, hanem egy szép, elegáns analógot, az illik apuhoz. Ki is néztük, meg is vettük, az óra annyiba került, mint az öcsém egyhavi fizetése, spájzoltunk hát szorgalmasan. Este odaadtuk, apu szépen megköszönte és annyi. Kicsit csalódottak voltunk. Másnap reggel viszem be apunak a szokásos ünnepi rumos feketéjét, nyitom az ajtót és látom, ott ül az ágyon pizsamában és gyönyörködik az órában, a szeme tele van könnyel. Gyorsan behúztam az ajtót és rohantam felébreszteni az öcsémet, hogy ő is lássa.

Nem szeretem azt a karácsonyt, amit a média sugall. Ne legyen habosbabos, ne öntsék le cukormázzal, nem szerethet mindenki mindenkit. Akik szeretik egymás hétköznap, azok szeretik karácsonykor is, akik meg nem, azok akkor sem. És ki nem állhatom a karácsony előtti őrültet. Hála a netnek, az idén szinte csak az élelmiszerért kellett üzletbe mennem, az ajándékokat a neten vásároltam meg, pongyolában, kávézgatva, vasárnap délelőtt:-)
Szeretem viszont a karácsony utáni napok békéjét, nyugalmát, hogy nem kell dolgozni menni és nyugodtan lehet beszélgetni a nekem kedves emberekkel :-)

2010. december 24., péntek

Félek

Félek, rettenetesen félek az idei karácsonytól. Már az előjelek sem voltak a legjobbak, hiszen nem jöhettem el szabira, egy januári amerikai inspekció miatt végig dolgoznom kellett. Csak szerda este tudtam elmenni bevásárolni a karácsonyi kajákat. Az idén nálam lesz a családi karácsony és tegnap reggel még egy sütim sem volt megsütve.
De amitől a legjobban félek, az Vacika. Kedd este óta nem eszik, szerdán este hányás nyomokat találtam, így tegnap reggel rohantam vele az orvoshoz. Nem tudják mi baja van. Vettek vért, kapott infúziót meg mindenféle gyógyszereket a hányás ellen és ma reggel kell visszamennünk. A labor ismeretében talán okosabbak leszünk.

Vaci továbbra sem eszik, pedig minden kedvencével megkínáltam, sőt tegnap megfőztem egy pulykanyakat is a mai vacsora alapanyagából :-((

Alig aludtam az éjjel, hülyeségeket álmodtam. Ugyan volt 3 macskám, de nem volt köztük Vaci :-(( Volt viszont egy számomra ismeretlen, kék MC kandúr, Rupert, aki állítólag az enyém volt ... Még a 34 éve halott, kedvenc nagynéném is megjelent az álmomban, ugyanolyan mosolygósan és szeretettel, mint amilyen mindig is volt.

Vacika gubbaszt, de éjjel feljött az ágyamra, ott aludtak JJ-vel. Nagyon féltem, mert februárban ugyanezt végigéltem Fáncsikával, infúziók, imádkozás, hogy egyen egy falatot, eredménytelenül :-(( A tünetek nem teljesen ugyanazok, Vaci tiszta, nyálszerű valamit hány. Most már csak arra tudok gondolni, hogy valamit lenyelt, ami elzárja a beleit. De hol találok olyan orvost, aki karácsonykor megműti ??????

Vacika most annyi idős, mint Fáncsika volt, amikor itthagyott. Ráadásul ma délben lesz 12 éve, hogy Fáncsika megérkezett hozzám. Nagyon tartottam ettől a naptól, de azért azt nem hittem, hogy esetleg el kell búcsúznom Vacitól is :-((

Málnus és JJ itt ülnek mellettem, érzik, hogy valami baj van, de ez nem zavarja meg őket abban, hogy megegyék a Vacinak kínálgatott kaját.

Vacika, gyógyulj meg, ez lenne a legszebb karácsonyi ajándékom !!!!!!!